Real-time chatroomdiensten maken gebruik van op tekst gebaseerde im om meerdere gebruikers wereldwijd op het gemeenschappelijke softwareplatform te maken en met elkaar te communiceren. Wat deze soorten diensten echter bieden, is een lange weg in het eenvoudige op tekst gebaseerde chattijdperk. Gebruikers kunnen nu hun eigen avatars maken en personaliseren, chatten met andere internetgebruikers in een 3D-virtuele wereld zoals bij een relevant videospel, webcams gebruiken voor een face-to-face videochat en praten door te kijken naar het voeren van spraakoproepen in de vergadermodus. Betere grafische weergaven en innovatieve verbeteringen hebben een soort massaverslaving opgeleverd, met name bij een van de tieners. De herkenning van chatrooms is mogelijk te wijten aan het vermogen van deze diensten om een ​​reeks mensen van verschillende interesses en verschillende leeftijdscategorieën aan te trekken.

Er zijn verschillende soorten chatrooms. Net als echte plaatsen hebben zelfs deze virtuele cyberplekken unieke sferen waarin personen van vergelijkbare interesses bijeenkomen. Chatrooms met discussiemodules van zowat alle soorten zijn beschikbaar op internet. Sites bieden openbare ruimtes voor verschillende leeftijden die mensen vinden anderen concentreren op dezelfde volwassenheid en ervaring niveaus. Afgezien hiervan bestaan ​​er chatrooms voor gemeenschappelijke interesses zoals muziek, religie, politiek, creatief schrijven, enz. Chatrooms kunnen ook worden geclassificeerd volgens de functies die ze bieden voor hun gebruikers. Veel mensen gaan liever naar videoruimten waar ze webcams kunnen gebruiken voor live videostreaming. Andere gebruikers blijven nog steeds op tekst gebaseerde. Ze redeneren dat videostreaming weinig tot de verbeelding spreekt en ook het hele idee van chatten is verwerkt in de illusie die het maakt bij het spreken met anonieme andere mensen. Meer verlegen en introverte mensen geven ook de voorkeur aan tekstgebaseerd. Een veel meer opgefokte vorm van de op tekst geschreven ruimte is er een die de gebruikers in staat stelt om avatars te produceren. Zulke cyberplekken zijn 3D-versies van de conventionele 2-D-versies die de illusie voortbrengen om in het echte leven te zijn. Gebruikers die graag meer controle hebben over de deelnemers en onderwerpen bespreken, kunnen ook privé-chatrooms maken.

De meest populaire chatrooms zijn ontegenzeggelijk individuen voor romantiek. Mensen komen hier op zoek naar die mensen van een potentiële partner. Meestal zijn ze op zoek naar een informele flirten of erotische chat met nsa. Sommigen zoeken echter naar iets meer dan een nachtelijke vriendschap. Internet-datingservices zijn eerder behoorlijk effectief. Het zal waarschijnlijk verrassend zijn om te begrijpen dat een aantal mensen elkaar ontmoeten op het internet en het huwelijk beëindigen! Dergelijke services hebben echter ernstige kritiek gekregen op die negatieve invloed die het kind kan kleden, reden waarom snelle toegang ertoe bijdraagt ​​dat er weinig controle is over wie het gebied binnenkomt. Het is onmogelijk om de toegang te voorkomen van minderjarige internetgebruikers die leiden tot een significante factie van internetgebruikers. Deze kinderen worden in de toekomst gevreesd voor de organisatie van perverts en vervalsingen op websites als deze, die ze zouden kunnen binnengaan gedreven door hun nieuwsgierigheid.